REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9MpfZ-36yZtNxY0XrGuQ/0251f755b60e1235066e6c543de1b4.jpeg)
Źródło: foxysgraphic from Canva
Sałatka z pieczonej czerwonej buraka
To smaczna i zdrowa sałatka, idealna na lekkie obiady lub kolacje. Jest pełna witamin i minerałów, dzięki czerwonemu burakowi, szpinakowi i nasionom. Kozie sery dodają kremowy smak, który idealnie uzupełnia tę sałatkę.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Sałatka
- 4 szt burak
- 200 g szpinak baby
- 150 g ser kozi
- 50 g Mieszanka nasion
Opatrunek
- 2 Łyżki oliwa z oliwek
- 1 Łyżki Ocet z białego wina
- 1 szt czosnek
- 1 sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Piecz czerwoną buraka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, lub do momentu aż stanie się miękka. Potem pozwól jej ostygnąć i pokrój na kawałki.
2. Krok
Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, biały ocet winny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
3. Krok
Wymieszaj szpinak, czerwoną buraczkę, ser kozie i nasiona w misce. Dodaj sos do sałatki i dobrze wymieszaj.
4. Krok
Podawaj sałatkę od razu lub pozostaw ją w lodówce, aby smaki się połączyły.