REKLAMA

Źródło: foxysgraphic from Canva

Sałatka z pieczonej czerwonej buraka

To smaczna i zdrowa sałatka, idealna na lekkie obiady lub kolacje. Jest pełna witamin i minerałów, dzięki czerwonemu burakowi, szpinakowi i nasionom. Kozie sery dodają kremowy smak, który idealnie uzupełnia tę sałatkę.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Sałatka

  • 4 szt burak Dodano do
  • 200 g szpinak baby Dodano do
  • 150 g ser kozi Dodano do
  • 50 g Mieszanka nasion Dodano do

Opatrunek

  • 2 Łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Łyżki Ocet z białego wina Dodano do
  • 1 szt czosnek Dodano do
  • 1 sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Piecz czerwoną buraka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, lub do momentu aż stanie się miękka. Potem pozwól jej ostygnąć i pokrój na kawałki.

2. Krok

Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, biały ocet winny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

3. Krok

Wymieszaj szpinak, czerwoną buraczkę, ser kozie i nasiona w misce. Dodaj sos do sałatki i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Podawaj sałatkę od razu lub pozostaw ją w lodówce, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy