Źródło: Pretti from Getty Images
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Tej sałatce znalazłem na jednym z moich wakacyjnych wyjazdów, kiedy to szef kuchni pokazał mi swój ulubiony sposób na mieszanie klasycznej polskiej kuchni z tropikalnymi smakami.
Składniki
- 2 ks piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- 1 ks czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Początkowo gotujemy piersi kurczaka. Ja zawsze dodaję do wrzącej wody odrobinę soli i pieprzu, żeby nadać mięsu więcej smaku. Po ok. 20 minutach kurczak powinien być gotowy.
W międzyczasie kroimy ananasy na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że ananasy z puszki są już dosyć miękkie, więc ostrożnie z nimi postępuj, aby się nie rozpadły.
Gdy kurczak jest gotowy, studzimy go i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy na drobno i wrzucamy na patelnię, na którą wcześniej nałożyliśmy odrobinę oleju. Smażymy aż do momentu, gdy będzie miękka i złocista.
Do dużego miski dodajemy pokrojonego kurczaka, ananasy, kukurydzę oraz usmażoną cebulę. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Sałatkę z kurczakiem, ananasem i kukurydzą możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej jednak smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.