Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Sałatka z kalafiora na zimno
Ta zimna sałatka z kalafiora jest idealna jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki
- 1 szt kalafior
- 1 szt czerwona papryka
- 1 szt The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 4 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- 2 łyżka stołowa Ocet jabłkowy
- 1 łyżka stołowa Miód
- 1 łyżka stołowa Musztarda
- sól
- Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść kalafior i pokrój na mniejsze różyczki. Następnie umieść go w osolonej wrzącej wodzie i gotuj przez około 5 minut, aby był chrupiący.
Oczyść paprykę i cebulę i pokrój je na mniejsze kawałki. Oczyść i rozgnieć czosnek.
W dużej misce wymieszaj posiekane warzywa, najpierw kalafior, następnie paprykę i cebulę.
W mniejszej misce przygotuj dressing z pozostałych składników - oliwy z oliwek, octu jabłkowego, soli, pieprzu, miodu i musztardy. Wszystko dobrze wymieszać.
Wlej winegret do warzyw w dużej misce i dokładnie wymieszaj, aby winegret pokrył wszystkie warzywa.
Gotową sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły. Sałatkę podawać schłodzoną.