Sałatka z grillowanym melonem, fetą i miętą
Grillowany arbuz łączy się z fetą i miętą w tej świeżej i zdrowej letniej sałatce.
Składniki
- 1 mały melon bezpestkowy
- oliwa z oliwek
- Sok z 1 limonki
- sok z 1 2 pomarańczy
- Sól koszerna
- 1⁄4 filiżanka Posiekana świeża mięta
- 1⁄2 filiżanka Pokruszony ser feta
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój arbuza wzdłuż na ćwiartki. Pokrój każdą ćwiartkę na plastry o grubości 2 cali. Umieścić na blasze do pieczenia, a następnie lekko posmarować oliwą z oliwek. Odstawić na bok.
Rozgrzej grill węglowy lub gazowy na średnim ogniu. Lub rozgrzej grill na średnim ogniu. Oczyścić i naoliwić ruszt. Dodaj plastry arbuza i grilluj, aż będą zaznaczone, około minut z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
W misce wymieszaj soki cytrusowe, szczyptę soli i 2 do łyżek oliwy z oliwek.
Usuń i wyrzuć skórki, a następnie pokrój arbuza na kawałki i dodaj do miski. Polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć fetę i miętę i wymieszać. Podawać od razu.