Źródło: Pixabay
Sałatka z ciecierzycy z pieczonym kalafiorem w przyprawach ziołowych
Jeśli jesteś fanem dań roślinnych, tak jak ja, to ta sałatka z kalafiora i ciecierzycy jest czymś, czego z pewnością musisz spróbować. Przygotowywałam ten przepis wiele razy na rodzinne posiłki i zawsze jest hitem. Połączenie chrupkości kalafiora, orzechowego posmaku ciecierzycy i pikantności dressingu tworzy symfonię smaków i ciekawych tekstur, które z pewnością pokochasz. Jest to świetny przepis do przygotowania z wyprzedzeniem, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce.
Składniki
Sałatka z kalafiora i ciecierzycy:
- 1 średniej wielkości główka kalafiora, pokrojona na różyczki wielkości kęsa
- 1 puszka Ciecierzyca, odsączona i opłukana
- 1 Duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1⁄2 Czerwona cebula, drobno posiekana
- 0.3 filiżanka Posiekana świeża pietruszka
- 0.3 filiżanka Posiekana świeża mięta
Dressing:
- 1⁄4 filiżanka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe ocet jabłkowy
- 1 łyżka stołowa musztarda Dijon
- 1⁄2 Cytryna, wyciśnięty sok
- 1 pod Czosnek, mielony
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Gdy piekarnik się nagrzewa, umieść różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkową sztuczką, której nauczyłem się, aby zapewnić równomierne gotowanie kalafiora, jest nie przepełnianie blachy do pieczenia.
Skrop kalafior oliwą z oliwek, wymieszaj, aby równomiernie pokryć i piecz w piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy różyczki będą złotobrązowe i chrupiące. Pamiętaj, aby wymieszać je w połowie pieczenia, aby równomiernie się upiekły - poprawi to ogólny smak sałatki.
Podczas gdy kalafior się piecze, opłucz ciecierzycę pod zimną wodą i osusz ją. Pomoże to usunąć nadmiar sodu i poprawić ich teksturę.
Aby przygotować dressing, wystarczy połączyć oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę Dijon, sok z cytryny, mielony czosnek, sól i pieprz w małej misce, a następnie dobrze wymieszać, aż do zemulgowania. Zawsze spróbuj dressingu przed jego dodaniem - dostosowanie smaków do własnych preferencji robi ogromną różnicę.
W dużej misce sałatkowej wymieszaj pieczonego kalafiora, ciecierzycę, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, świeżą natkę pietruszki i świeżą miętę.
Skrop sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ta sałatka smakuje najlepiej, gdy marynuje się przez kilka godzin, ponieważ pozwala to na połączenie smaków. Można ją nawet przygotować dzień wcześniej, co czyni ją idealnym wyborem do przygotowywania posiłków lub na pracowite dni.
Podawaj tę sałatkę jako danie główne lub dodatek, w zależności od upodobań.