Źródło: juefraphoto from Getty Images
Sałatka z arbuza z fetą
Ten lekki i świeży przepis na sałatkę z arbuza z fetą jest idealny na letnie dni. Arbuza dodaje naturalną słodycz, a ser feta nadaje sałatce wyrazistego smaku. Smak tej sałatki jeszcze bardziej urozmaicają świeże zioła, takie jak mięta i bazylia. Na koniec wszystko skrapiamy wyrazistym dressingiem z cytryny i oliwy. Ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa i niskokaloryczna.
Składniki
Sałatka
- 500 g arbuza
- 200 g sera fety
- 1 ks czerwona cebula
- 10 liści świeżej bazylii
- 10 liści świeżej mięty
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ks cytryna
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój arbuza na małe kawałki, a ser fetę na drobne kawałki.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Miętę i bazylię posiekaj.
Przygotuj dressing: wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z oliwą, solą i pieprzem.
W dużej salaterce wymieszaj arbuza, fetę, cebulę, miętę i bazylię.
Polij sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj od razu, najlepiej schłodzoną.