REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Q26xqh1XpUeaQ6CbXzuQ/083ed0d8ac386fa8c6680674c5e5c2.jpeg)
Źródło: Mykola Lunov from Canva
Sałatka warzywna z cukinią
Szybka i zdrowa sałatka warzywna z cukinią i chili.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 kawałek cukinie
- 1 kawałek papryczka chili
- 2 goździki Czosnek
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól i czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pokrój papryczkę chili w cienkie krążki.
2. Krok
Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku. W tym samym czasie można również przecisnąć czosnek przez praskę, co pozwoli wydobyć z niego jeszcze więcej aromatu i smaku.
3. Krok
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj go przez kilka minut, a następnie dodaj na patelnię cukinię i papryczkę chilli.
4. Krok
Od czasu do czasu mieszaj i smaż, aż cukinia stanie się złotobrązowa. Z mojego doświadczenia wynika, że cukinia jest najlepsza, gdy jest lekko chrupiąca, więc nie zajmie to więcej niż 5 do 7 minut.
5. Krok
Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.