Źródło: graphia76 from Getty Images
Sałatka szuba
Szuba to tradycyjna polska sałatka, której głównymi składnikami są śledzie, ziemniaki i buraki. To danie jest popularnym elementem stołu wigilijnego, choć smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.
Składniki
- 4 ks średnie ziemniaki
- 3 ks marchewki
- 2 ks buraki
- 2 ks śledzie
- 2 ks cebule
- 4 ks jajka
- 150 g majonezu
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj i ugotuj ziemniaki, marchewki oraz buraki w mundurkach do miękkości. Osobiście polecam ugotować ziemniaki i marchewki razem, a buraki oddzielnie, ponieważ wymagają one dłuższego gotowania. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz.
Śledzie zalej mlekiem na około godzinę - to dobry sposób aby pozbyć się zbyt intensywnego smaku i zapachu ryby. Później mleko odcedź, ryby opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.
Także pokrój ziemniaki, marchewki, buraki, cebulę oraz jajka na niewielką kostkę, pamiętając, że kluczem do smaku szuby jest równomierność składników.
W dużym naczyniu umieść warstwę ziemniaków, następnie cebuli, śledzia, marchewki, buraka i na końcu jajka. Każdą warstwę posyp solą i pieprzem, a następnie posmaruj majonezem.
Posypać szczypiorkiem.