REKLAMA

Źródło: graphia76 from Getty Images

Sałatka szuba

Szuba to tradycyjna polska sałatka, której głównymi składnikami są śledzie, ziemniaki i buraki. To danie jest popularnym elementem stołu wigilijnego, choć smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 4 ks średnie ziemniaki Dodano do
  • 3 ks marchewki Dodano do
  • 2 ks buraki Dodano do
  • 2 ks śledzie Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 150 g majonezu Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Umyj i ugotuj ziemniaki, marchewki oraz buraki w mundurkach do miękkości. Osobiście polecam ugotować ziemniaki i marchewki razem, a buraki oddzielnie, ponieważ wymagają one dłuższego gotowania. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.

2. Krok

Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz.

3. Krok

Śledzie zalej mlekiem na około godzinę - to dobry sposób aby pozbyć się zbyt intensywnego smaku i zapachu ryby. Później mleko odcedź, ryby opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.

4. Krok

Także pokrój ziemniaki, marchewki, buraki, cebulę oraz jajka na niewielką kostkę, pamiętając, że kluczem do smaku szuby jest równomierność składników.

5. Krok

W dużym naczyniu umieść warstwę ziemniaków, następnie cebuli, śledzia, marchewki, buraka i na końcu jajka. Każdą warstwę posyp solą i pieprzem, a następnie posmaruj majonezem.

6. Krok

Posypać szczypiorkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy