REKLAMA

Źródło: graphia76 from Getty Images

Sałatka szuba

Szuba to tradycyjna polska sałatka, której głównymi składnikami są śledzie, ziemniaki i buraki. To danie jest popularnym elementem stołu wigilijnego, choć smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 4 ks średnie ziemniaki Dodano do
  • 3 ks marchewki Dodano do
  • 2 ks buraki Dodano do
  • 2 ks śledzie Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 150 g majonezu Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Umyj i ugotuj ziemniaki, marchewki oraz buraki w mundurkach do miękkości. Osobiście polecam ugotować ziemniaki i marchewki razem, a buraki oddzielnie, ponieważ wymagają one dłuższego gotowania. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.

2. Krok

Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz.

3. Krok

Śledzie zalej mlekiem na około godzinę - to dobry sposób aby pozbyć się zbyt intensywnego smaku i zapachu ryby. Później mleko odcedź, ryby opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki.

4. Krok

Także pokrój ziemniaki, marchewki, buraki, cebulę oraz jajka na niewielką kostkę, pamiętając, że kluczem do smaku szuby jest równomierność składników.

5. Krok

W dużym naczyniu umieść warstwę ziemniaków, następnie cebuli, śledzia, marchewki, buraka i na końcu jajka. Każdą warstwę posyp solą i pieprzem, a następnie posmaruj majonezem.

6. Krok

Posypać szczypiorkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy