Sałatka jarzynowa
Królowa polskiego stołu i każdych Świąt . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/05/saatka-jarzynowa.html
Składniki
- 8 średni ziemniaków
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1⁄2 małego selera
- 5 jajek ogórki konserwowe
- 80 g konserwowego groszku
- 80 g konserwowej kukurydzy
- 1 małe kwaśne jabłko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 biała por część
- 1 Łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 Łyżka Vegety
- przyprawy sól
- czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości , następnie studzimy , odbieramy i kroimy w średnia kostkę .
Marchewkę , pietruszkę , seler odbieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem Vegety , liścia laurowego i ziela angielskiego , studzimy i kroimy w średnia kostkę ( podobną do ziemniaków ) , studzimy . Jajka gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ogórki , i jabłko kroimy w drobną kostkę ( podobną do jajka ) . Por kroimy w bardzo drobną kostkę .
Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy .
Wszystko przekładamy do jednej miski , dodajemy musztardę i majonez , natkę pietruszki oraz sól i pieprz .
Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy do smaku i pozostawiamy około godziny w lodówce do przegryzienia .