Ryżowy zapiekanka
Ryżowy zapiekanka według starodawnego przepisu dla mojej córki Svetlany. Kiedy dzwonie do niej na obiad zamiarem upieczenia ryżowego... komentuje to słowami: "Cóż, zawsze mogę się dać przekonać do ryżowego". 😁
Składniki
- 500 ml mleko
- 110 g masło
- 130 g cukier
- 200 g Ryż
- 3 szt jajko
- owoce do smaku
- skórka cytrynowa
- wanilia
Najnowsze ulotki
Procedura
Do wrzącego mleka dodajemy 50g masła, 50g cukru i przepłukanego, umytego ryżu, który gotujemy do miękkości. Pozostawiamy go do ostygnięcia.
Oddzielamy jajka i ubijamy białka na sztywną pianę.
Rozsmarujemy masło z cukrem i żółtkami do piany, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię (lub cukier waniliowy).
Dodajemy do mieszanki ostudzoną kaszę ryżową i pianę z białek.
Formę smarujemy tłuszczem i napełniamy połową nadzienia, które przykrywamy owocami. Ja dodaję konserwowe brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie lub 3 świeże jabłka albo inne świeże owoce.
Przykrywamy drugą połowę, zakrywamy formę i pieczemy ciasto w piekarniku przy około 160 stopniach przez około godzinę.
Ryżowy zapiekanka podajemy polane sokiem z konserwowanych jagód. Smacznego! 😋