REKLAMA

Źródło: Hans from Pixabay

Ryż zapiekany w piekarniku

Ryż jest wolno prażony, co nadaje mu specyficzny, pyszny smak i piękny złocisty kolor. Przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat jest zawsze wspaniały.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Ryż (najlepiej basmati) Dodano do
  • 500 ml Bulion wołowy Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • Tarty ser do smaku Dodano do
  • świeże zioła (pietruszka, kolendra) Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Włącz piekarnik na 180°C. Czekając na odpowiednią temperaturę, przygotuj ryż. Zalecam użycie ryżu basmati ze względu na jego długie ziarna i niską zawartość skrobi, która zapobiega przywieraniu ryżu.

2. Krok

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle na złoty kolor. Dodać ryż i krótko podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Nie rozgotować ryżu, ma on uzyskać lekko szklisty kolor.

3. Krok

Przenieś mieszaninę do naczynia do pieczenia i dodaj bulion wołowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Krok

Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy