REKLAMA
Źródło: Hans from Pixabay
Ryż zapiekany w piekarniku
Ryż jest wolno prażony, co nadaje mu specyficzny, pyszny smak i piękny złocisty kolor. Przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat jest zawsze wspaniały.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g Ryż (najlepiej basmati)
- 500 ml Bulion wołowy
- 1 The Onion
- 2 Goździki Czosnek
- 2 Łyżki Masło
- Tarty ser do smaku
- świeże zioła (pietruszka, kolendra)
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Włącz piekarnik na 180°C. Czekając na odpowiednią temperaturę, przygotuj ryż. Zalecam użycie ryżu basmati ze względu na jego długie ziarna i niską zawartość skrobi, która zapobiega przywieraniu ryżu.
2. Krok
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na maśle na złoty kolor. Dodać ryż i krótko podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Nie rozgotować ryżu, ma on uzyskać lekko szklisty kolor.
3. Krok
Przenieś mieszaninę do naczynia do pieczenia i dodaj bulion wołowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Krok
Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.