REKLAMA
Ryż na mleku z jabłkami
Szybko, tanio, zdrowo, bez warstw-
REKLAMA
Składniki
porcje
4
składniki
- 200 g Ryż
- 200 ml mleko
- 100 ml krem do gotowania
- 100 ml woda
- 1 szt Trzcinowy cukier waniliowy
- 250 g twaróg
- 30 g rodzynki
- 180 g jabłko
- 1 szt jajko
- 40 g Miód
- 2 łyżeczka Cynamon
Do nalewania:
- 330 g jabłko
- 40 g cukier brązowy
- 160 ml woda
- Cynamon
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przemytą ryżę dodajemy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy, mleko, śmietanę, wodę i gotujemy.
2. Krok
W misce mieszamy twaróg, jabłka, miód, żółtko, rodzynki, cynamon według smaku.
3. Krok
Ubijemy białko z szczyptą soli do piany.
4. Krok
Po ugotowaniu ryżu powstaje kasza ryżowa, chwilę odczekujemy aż ostygnie, a następnie delikatnie mieszamy w niej masę twarogową i pianę z białek.
5. Krok
Naczynie spryskujemy trochę olejem oliwkowym i wlewamy mieszankę ryżową.
6. Krok
Zakryjemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 minut na 195 stopni.
7. Krok
Następnie odkryjemy i pieczemy trochę ryżu na wierzchołku.
8. Krok
Podczas gdy ryż się piecze, gotujemy w garnku wodę, cukier, cynamon i pokrojone w kostkę jabłka, żebyśmy mieli czym polać zapiekankę.