REKLAMA
Ryż na mleku z jabłkami

Ryż na mleku z jabłkami

Szybko, tanio, zdrowo, bez warstw-

REKLAMA

Składniki

porcje
4

składniki

  • 200 g Ryż Dodano do
  • 200 ml mleko Dodano do
  • 100 ml krem do gotowania Dodano do
  • 100 ml woda Dodano do
  • 1 szt Trzcinowy cukier waniliowy Dodano do
  • 250 g twaróg Dodano do
  • 30 g rodzynki Dodano do
  • 180 g jabłko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 40 g Miód Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do

Do nalewania:

  • 330 g jabłko Dodano do
  • 40 g cukier brązowy Dodano do
  • 160 ml woda Dodano do
  • Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przemytą ryżę dodajemy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy, mleko, śmietanę, wodę i gotujemy.

2. Krok

W misce mieszamy twaróg, jabłka, miód, żółtko, rodzynki, cynamon według smaku.

3. Krok

Ubijemy białko z szczyptą soli do piany.

4. Krok

Po ugotowaniu ryżu powstaje kasza ryżowa, chwilę odczekujemy aż ostygnie, a następnie delikatnie mieszamy w niej masę twarogową i pianę z białek.

5. Krok

Naczynie spryskujemy trochę olejem oliwkowym i wlewamy mieszankę ryżową.

6. Krok

Zakryjemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 minut na 195 stopni.

7. Krok

Następnie odkryjemy i pieczemy trochę ryżu na wierzchołku.

8. Krok

Podczas gdy ryż się piecze, gotujemy w garnku wodę, cukier, cynamon i pokrojone w kostkę jabłka, żebyśmy mieli czym polać zapiekankę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy