REKLAMA

Źródło: Mariha_kitchen from Getty Images

Rosół z Perliczki

Przepis na klasyczny domowy rosół z perliczki, idealny na niedzielny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 sztuka Perliczka Dodano do
  • 3 litry woda Dodano do
  • 2 Sztuka cebula Dodano do
  • 3 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka por Dodano do
  • 3 zęby czosnek Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 ziarna ziele angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Perliczkę umyj, osusz i umieść w dużej garnku. Dodaj do niej obrane i umyte warzywa: cebulę przekrojoną na pół, marchewkę, pietruszkę i pora pokrojony na kawałki oraz ząbki czosnku.

2. Krok

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.

3. Krok

Zalej wszystko zimną wodą i postaw na ogniu. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, tak aby rosół delikatnie 'mrugał'.

4. Krok

Gotuj rosół na małym ogniu około 3 godzin. W międzyczasie zdejmuj powstałą na wierzchu pianę.

5. Krok

Po ugotowaniu, rosół przecedź przez sitko lub ściereczkę. Podawaj gorący z makaronem lub z lanymi kluskami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy