REKLAMA
Źródło: Mariha_kitchen from Getty Images
Rosół z Perliczki
Przepis na klasyczny domowy rosół z perliczki, idealny na niedzielny obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 sztuka Perliczka
- 3 litry woda
- 2 Sztuka cebula
- 3 Sztuka marchewka
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka por
- 3 zęby czosnek
- 2 Sztuka liść laurowy
- 5 ziarna ziele angielskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Perliczkę umyj, osusz i umieść w dużej garnku. Dodaj do niej obrane i umyte warzywa: cebulę przekrojoną na pół, marchewkę, pietruszkę i pora pokrojony na kawałki oraz ząbki czosnku.
2. Krok
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
3. Krok
Zalej wszystko zimną wodą i postaw na ogniu. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, tak aby rosół delikatnie 'mrugał'.
4. Krok
Gotuj rosół na małym ogniu około 3 godzin. W międzyczasie zdejmuj powstałą na wierzchu pianę.
5. Krok
Po ugotowaniu, rosół przecedź przez sitko lub ściereczkę. Podawaj gorący z makaronem lub z lanymi kluskami.