REKLAMA

Źródło: Mariha_kitchen from Getty Images

Rosół z Perliczki

Przepis na klasyczny domowy rosół z perliczki, idealny na niedzielny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 sztuka Perliczka Dodano do
  • 3 litry woda Dodano do
  • 2 Sztuka cebula Dodano do
  • 3 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka Pietruszka Dodano do
  • 1 sztuka por Dodano do
  • 3 zęby czosnek Dodano do
  • 2 Sztuka liść laurowy Dodano do
  • 5 ziarna ziele angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Perliczkę umyj, osusz i umieść w dużej garnku. Dodaj do niej obrane i umyte warzywa: cebulę przekrojoną na pół, marchewkę, pietruszkę i pora pokrojony na kawałki oraz ząbki czosnku.

2. Krok

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.

3. Krok

Zalej wszystko zimną wodą i postaw na ogniu. Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, tak aby rosół delikatnie 'mrugał'.

4. Krok

Gotuj rosół na małym ogniu około 3 godzin. W międzyczasie zdejmuj powstałą na wierzchu pianę.

5. Krok

Po ugotowaniu, rosół przecedź przez sitko lub ściereczkę. Podawaj gorący z makaronem lub z lanymi kluskami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy