REKLAMA

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana to pyszne i zdrowe danie, które zaskoczy swoim smakiem niejednego gościa. Przygotowane z chrupiącego bakłażana, kremowego serka i aromatycznymi ziołami będą idealnym daniem na wszelkiego rodzaju spotkania.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 bakłażany Dodano do
  • 200 g serka kremowego Dodano do
  • 12 Objętość świeżej bazylii Dodano do
  • 80 g rukoli Dodano do
  • 50 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na półcentymetrowe plastry i układamy na desce. Każdy kawałek solimy i zostawiamy na ok. 15 minut, aż puści wodę.

2. Krok

W tym czasie czosnek obieramy i siekamy, bazylię drobno kroimy.

3. Krok

W miseczce mieszamy serek kremowy z bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Krok

Bakłażany osuszamy papierowym ręcznikiem, na każdym plastrze rozsmarowujemy porcję sera, na wierzch układamy listki rukoli i zwijamy w rolki.

5. Krok

Roladki układamy na patelni, polewamy oliwą i smażymy na średnim ogniu z każdej strony aż do zrumienienia.

6. Krok

Podawać gorące, udekorowane dodatkową bazylią i rukolą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy