Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana to pyszne i zdrowe danie, które zaskoczy swoim smakiem niejednego gościa. Przygotowane z chrupiącego bakłażana, kremowego serka i aromatycznymi ziołami będą idealnym daniem na wszelkiego rodzaju spotkania.
Składniki
- 2 bakłażany
- 200 g serka kremowego
- 1⁄2 Objętość świeżej bazylii
- 80 g rukoli
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na półcentymetrowe plastry i układamy na desce. Każdy kawałek solimy i zostawiamy na ok. 15 minut, aż puści wodę.
W tym czasie czosnek obieramy i siekamy, bazylię drobno kroimy.
W miseczce mieszamy serek kremowy z bazylią, czosnkiem, solą i pieprzem.
Bakłażany osuszamy papierowym ręcznikiem, na każdym plastrze rozsmarowujemy porcję sera, na wierzch układamy listki rukoli i zwijamy w rolki.
Roladki układamy na patelni, polewamy oliwą i smażymy na średnim ogniu z każdej strony aż do zrumienienia.
Podawać gorące, udekorowane dodatkową bazylią i rukolą.