Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Rolada z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego jest sycące i aromatyczne danie, które ucieszy każdego miłośnika mięsna.
Składniki
- 700 g mięsa mielonego
- 1 ks jajko
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 goździk czosnku
- 2 Kawałki papryki konserwowej
- 1⁄2 puszki kukurydzy
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 100 g sera żółtego
- 300 g boczku surowego w plastrach
- przyprawa do gyrosa
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokroić bułkę na kawałki i zalać połową szklanki wody. Odstawić na 10 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody i rozgnieść widelcem.
Umieść mięso mielone w misce, dodaj jajko, zmiażdżony czosnek, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać masę ręcznie.
Ułóż plastry boczku na prostokątnym arkuszu folii spożywczej, który rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby lekko na siebie zachodziły.
Równomiernie rozprowadzić masę mięsną.
Na mięsie ułożyć starty ser, kukurydzę, paski papryki i pokrojone suszone pomidory.
Zwinąć mięso ciasno w roladkę, używając folii spożywczej.
Umieścić blachę w piekarniku i piec roladki w temperaturze 180°C przez 45 minut z włączonym wentylatorem.