REKLAMA

Źródło: Freepik

Rolada z kalafiorem i serem śmietankowym

Sprawdź ten klasyczny przepis na roladę z kalafiorem i serem śmietankowym. Prosty, smaczny i zdrowy. Rolada z kalafiorem i serem śmietanowym jest idealnym daniem dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i jednocześnie zdrowego. Wystarczy na około 4 porcje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 mały kalafior ok g Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 100 g sera śmietanowego Dodano do
  • natka pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

1. Kalafior umyj, osusz i pokrój na małe różyczki. Gotuj na parze przez około 8-10 minut, aż będzie miękki. Ostudź.

2. Krok

2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj jajka i ubij mikserem na gładką masę.

3. Krok

3. Dodaj ugotowany kalafior, ser śmietanowy oraz posiekane zioła i wszystko razem zmiksuj.

4. Krok

4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

5. Krok

5. Posyp tartym serem.

6. Krok

6. Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż będzie złocista i wyrównana.

7. Krok

7. Gdy rolada się upiecze, ostudź ją przez kilka minut i przekrój na pół. Zwiń każdą połowę z kalafiorem i serem w roladę. Przełóż na półmisek i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Deser

1518 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Makaron

238 przepisy