Źródło: Freepik
Rolada z kalafiorem i serem śmietankowym
Sprawdź ten klasyczny przepis na roladę z kalafiorem i serem śmietankowym. Prosty, smaczny i zdrowy. Rolada z kalafiorem i serem śmietanowym jest idealnym daniem dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i jednocześnie zdrowego. Wystarczy na około 4 porcje.
Składniki
- 1 mały kalafior ok g
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 100 g sera śmietanowego
- natka pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Kalafior umyj, osusz i pokrój na małe różyczki. Gotuj na parze przez około 8-10 minut, aż będzie miękki. Ostudź.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj jajka i ubij mikserem na gładką masę.
3. Dodaj ugotowany kalafior, ser śmietanowy oraz posiekane zioła i wszystko razem zmiksuj.
4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.
5. Posyp tartym serem.
6. Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż będzie złocista i wyrównana.
7. Gdy rolada się upiecze, ostudź ją przez kilka minut i przekrój na pół. Zwiń każdą połowę z kalafiorem i serem w roladę. Przełóż na półmisek i podawaj.