Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to lekki i pyszny deser, który z pewnością docenią wszystkie osoby uwielbiające słodkie przekąski. Delikatna beza w połączeniu z kwaśnymi malinami i aksamitnym kremem tworzą prawdziwą kompozycję smaków.
Składniki
Składniki na beze:
- 4 Białka jaja kurczaka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Na nadzienie:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i przygotowujemy blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy cukier. Gdy masa będzie już gładka i lśniąca, dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet, po czym krótko miksujemy.
Masę wykładamy na blachę, formując prostokątny placek. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gdy beza jest już zimna, wykładamy na nią ubitą śmietankę i rozłożone maliny.
Z pomocą papieru do pieczenia zwijamy roladę. Przed podaniem schładzamy ją w lodówce, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.