REKLAMA

Rolada bezowa z malinami

Rolada bezowa z malinami to lekki i pyszny deser, który z pewnością docenią wszystkie osoby uwielbiające słodkie przekąski. Delikatna beza w połączeniu z kwaśnymi malinami i aksamitnym kremem tworzą prawdziwą kompozycję smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na beze:

  • 4 Białka jaja kurczaka Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka octu winnego Dodano do

Na nadzienie:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych) Dodano do
  • 300 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i przygotowujemy blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Krok

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy cukier. Gdy masa będzie już gładka i lśniąca, dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet, po czym krótko miksujemy.

3. Krok

Masę wykładamy na blachę, formując prostokątny placek. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po upieczeniu studzimy.

4. Krok

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gdy beza jest już zimna, wykładamy na nią ubitą śmietankę i rozłożone maliny.

5. Krok

Z pomocą papieru do pieczenia zwijamy roladę. Przed podaniem schładzamy ją w lodówce, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy