REKLAMA

Rolada bezowa z malinami

Rolada bezowa z malinami to lekki i pyszny deser, który z pewnością docenią wszystkie osoby uwielbiające słodkie przekąski. Delikatna beza w połączeniu z kwaśnymi malinami i aksamitnym kremem tworzą prawdziwą kompozycję smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na beze:

  • 4 Białka jaja kurczaka Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka octu winnego Dodano do

Na nadzienie:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych) Dodano do
  • 300 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i przygotowujemy blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Krok

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy cukier. Gdy masa będzie już gładka i lśniąca, dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet, po czym krótko miksujemy.

3. Krok

Masę wykładamy na blachę, formując prostokątny placek. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po upieczeniu studzimy.

4. Krok

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gdy beza jest już zimna, wykładamy na nią ubitą śmietankę i rozłożone maliny.

5. Krok

Z pomocą papieru do pieczenia zwijamy roladę. Przed podaniem schładzamy ją w lodówce, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy