REKLAMA
Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy
Rogaliki drożdżowe
Pyszne, domowe rogaliki drożdżowe - idealne na śniadanie czy podwieczorek. To tradycyjna polska receptura, która zadowoli każdego miłośnika słodkości.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Ciasto
- 1⁄2 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 1⁄2 Okulary Mleka
- 2 ks żółtka
- 100 g masla
Nadzienie
- 300 g dżemu
- 1 szkło posiekanych orzechów
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
2. Krok
Dodaj do mąki, żółtka i miękkie masło. Zagnieć ciasto.
3. Krok
Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Krok
Po tym czasie, rozwałkuj ciasto i podziel na trójkąty.
5. Krok
Na każdym trójkącie nałóż nadzienie i zawiń w rogalik.
6. Krok
Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj rozbitym jajkiem.
7. Krok
Piecz w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
8. Krok
Po ostygnięciu, opcjonalnie posyp cukrem pudrem.