REKLAMA

Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy

Rogaliki drożdżowe

Pyszne, domowe rogaliki drożdżowe - idealne na śniadanie czy podwieczorek. To tradycyjna polska receptura, która zadowoli każdego miłośnika słodkości.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto

  • 12 kg mąki pszennej Dodano do
  • 40 g drożdży świeżych Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 12 Okulary Mleka Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do

Nadzienie

  • 300 g dżemu Dodano do
  • 1 szkło posiekanych orzechów Dodano do

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.

2. Krok

Dodaj do mąki, żółtka i miękkie masło. Zagnieć ciasto.

3. Krok

Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Krok

Po tym czasie, rozwałkuj ciasto i podziel na trójkąty.

5. Krok

Na każdym trójkącie nałóż nadzienie i zawiń w rogalik.

6. Krok

Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj rozbitym jajkiem.

7. Krok

Piecz w 180°C około 20 minut do zrumienienia.

8. Krok

Po ostygnięciu, opcjonalnie posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy