REKLAMA
Źródło: Pexels
Risotto
Przepis na przepyszne risotto z ulubionymi grzybami.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1⁄2 kg ulubionych grzybów
- 2 łyżki masło
- sól i pieprz dla smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
2. Krok
Dodaj grzyby i smaż przez kolejne kilka minut, aż będą miękkie.
3. Krok
Dodaj ryż i smaż przez kilka minut, aż ryż zacznie się rumienić.
4. Krok
Wlej wino i mieszaj, aż wino zostanie całkowicie wchłonięte przez ryż.
5. Krok
Powoli dodawaj bulion, jedną szklankę na raz, ciągle mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy.
6. Krok
Dodaj starty parmezan, mieszaj do połączenia składników.
7. Krok
Dopraw solą i pieprzem do smaku.