Źródło: frederique wacquier from Getty Images
Risotto z kurczakiem i grzybami
Chrupiący kurczak, miękkie grzyby i kremowe risotto - połączenie, któremu nie można się oprzeć.
Składniki
- 350 g kurczak
- 200 g Grzyby
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 1 Łyżka Oliwa z oliwek
- 250 g Ryż arborio
- 1 l Bulion warzywny
- 80 g Parmezan
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw pokrój mięso na mniejsze kawałki, posól je i usmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Wyjmij zrumienione mięso i odstaw na bok.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, aby nabrały pięknego złotego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby.
Gdy wszystkie składniki na patelni się połączą, dodaj ryż. Bardzo ważne jest, aby nie wlewać całego bulionu na raz, ale stopniowo, w miarę wchłaniania go przez ryż. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać.
Gdy ryż będzie prawie gotowy (po około 20 minutach), dodaj kurczaka i wymieszaj. W ten sposób wszystkie smaki połączą się i stworzą idealną harmonię.
Na koniec dodaj starty parmezan do risotto i jeszcze raz wymieszaj. Następnie możesz podać risotto.