REKLAMA
Źródło: Canva
Racuchy z jabłkami
Idealny pomysł na śniadanie lub deser. Wszystkie dzieci to uwiebiają!
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 ml mléka
- 1 jajko
- 2 większe jabłka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj mleko, jajko i wymieszaj składniki na jednolitą masę bez grudek. Jabłka obierz, pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne, najwygodniej będzie to zrobić krajalnicą. Czas na jabłka: kawałki pokrój na plasterki, włóż do ciasta i wymieszaj. Wykładaj po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni, następnie smaż przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Podawaj z cukrem pudrem.
A na co komu przepis ,to ba dzo proste i idzie z pokolenia na pokolenie