REKLAMA

Źródło: Pixabay

Racuchy na kefirze

Racuchy z kefiru to tradycyjny polski deser. Są smaczne, lekkie i puszyste. Idealne na sniadanie, podwieczorek lub jako deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 jajka Dodano do
  • 500 ml kefíru Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W miseczce umieść mąkę, jajka, cukier, sól i sodę.

2. Krok

Dodaj kefir i wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto o konsystencji niewielkiej gęstości.

3. Krok

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładź łyżką porcje ciasta.

4. Krok

Racuchy smaż po obu stronach na złoty kolor.

5. Krok

Wyjmij gotowe racuchy i odsącz na ręczniku papierowym.

6. Krok

Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy