REKLAMA
Źródło: Pixabay
Racuchy na kefirze
Racuchy z kefiru to tradycyjny polski deser. Są smaczne, lekkie i puszyste. Idealne na sniadanie, podwieczorek lub jako deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 jajka
- 500 ml kefíru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W miseczce umieść mąkę, jajka, cukier, sól i sodę.
2. Krok
Dodaj kefir i wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstało ciasto o konsystencji niewielkiej gęstości.
3. Krok
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładź łyżką porcje ciasta.
4. Krok
Racuchy smaż po obu stronach na złoty kolor.
5. Krok
Wyjmij gotowe racuchy i odsącz na ręczniku papierowym.
6. Krok
Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.