Racuchy drożdżowe z jabłkami
Słodkie placki na pewno poprawią ci dzień. Wspaniałe, zdrowe placki z jabłkami.
Składniki
Narzędzia:
- 250 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier kryształ
- 750 ml mleko
- 120 g starte jabłka
- 2 jajko
- drożdże
- Szczypta Sól
- olej słonecznikowy
- 1 łyżeczka Cynamon
Do polewy potrzebujemy:
- 1 kubek cukier puder
- 6 łyżka stołowa cukier brązowy
- 1 łyżeczka Cynamon
- 3 łyżka stołowa roztopione masło
- świeże owoce
- mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i 1 filiżankę mleka za pomocą trzepaczki.
Dodajemy 2 całe jajka, szczyptę soli i starte jabłka - mieszamy.
Dodajemy pozostałe 2 filiżanki mleka i kruszymy ½ kostki drożdży do ciasta.
Często pozwalamy ciastu odpocząć w ciepłym miejscu przez około 15 minut, aby powstały w nim bąbelki.
W międzyczasie zróbmy polewę cynamonową, mieszając 1 łyżeczkę cynamonu, 6 łyżek cukru i 3 łyżki roztopionego masła (w mikrofalówce).
Możemy również zrobić drugą, cukrową polewę, mieszając ½ filiżanki cukru pudru z odrobiną mleka.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy placek z obu stron.
Naleśniki podajemy jako piramidę w kolejności naleśnik-polewa-świeże owoce-naleśnik-...