REKLAMA

Źródło: Pixabay

Quesadilla

Quesadilla to prosty i smaczny meksykański przekąsek, idealny na szybki obiad lub kolację. To tortilla pszenica napełnione serem i innymi składnikami, które następnie jest podgrzewana do momentu, aż ser się roztopi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 duży tortille pszenna Dodano do
  • 200 g sera Monterey Jack, startego (lub innego który dobrze się topi) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 zielony jalapeño, pokrojony w cienkie plastry Dodano do
  • Kęsta świeżej kolendry, posiekanej Dodano do
  • Słodka papryka w proszku, kumin sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju.

2. Krok

Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i jalapeño, smaż do momentu aż warzywa zmiękną i lekko się zezłocą.

3. Krok

Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż jeszcze około minute, następnie przesuń warzywa na bok patelni.

4. Krok

Połóż tortillę na wolnej części patelni i posyp połowę startym serem, następnie dodaj warzywa i resztę sera. Przykryj drugą tortillą.

5. Krok

Smaż quesadillę przez około dwie minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści i tortilla stanie się chrupiąca.

6. Krok

Zdejmij quesadillę z patelni, pokrój na części i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy