Źródło: Pixabay
Quesadilla
Quesadilla to prosty i smaczny meksykański przekąsek, idealny na szybki obiad lub kolację. To tortilla pszenica napełnione serem i innymi składnikami, które następnie jest podgrzewana do momentu, aż ser się roztopi.
Składniki
- 4 duży tortille pszenna
- 200 g sera Monterey Jack, startego (lub innego który dobrze się topi)
- 1 The Onion
- 1 papryka
- 1 zielony jalapeño, pokrojony w cienkie plastry
- Kęsta świeżej kolendry, posiekanej
- Słodka papryka w proszku, kumin sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj łyżkę oleju.
Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i jalapeño, smaż do momentu aż warzywa zmiękną i lekko się zezłocą.
Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż jeszcze około minute, następnie przesuń warzywa na bok patelni.
Połóż tortillę na wolnej części patelni i posyp połowę startym serem, następnie dodaj warzywa i resztę sera. Przykryj drugą tortillą.
Smaż quesadillę przez około dwie minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści i tortilla stanie się chrupiąca.
Zdejmij quesadillę z patelni, pokrój na części i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na gorąco.