REKLAMA

Pyszny pstrąg z patelni

Pstrąg z patelni to klasyczne danie, które sprawdzi się zarówno na uroczystym obiedzie, jak i w codziennym menu. Jest to danie szybkie do przygotowania, zdrowe i pyszne. Pstrąg ma delikatne mięso z subtelnym, słodkawym smakiem, które znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 filety z pstrąga Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 cytryna (sok) Dodano do
  • Kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Oprószyć filety z pstrąga solą, pieprzem i mąką z obu stron.

2. Krok

Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek, a następnie ułożyć na niej filety skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 4-5 minut.

3. Krok

Odwrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż będą dobrze przyrządzone i złote.

4. Krok

Przyprawić sokiem z cytryny, a następnie posypać posiekaną pietruszką.

5. Krok

Pstrągi podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, warzywami lub świeżym pieczywem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy