REKLAMA

Pyszny pstrąg z patelni

Pstrąg z patelni to klasyczne danie, które sprawdzi się zarówno na uroczystym obiedzie, jak i w codziennym menu. Jest to danie szybkie do przygotowania, zdrowe i pyszne. Pstrąg ma delikatne mięso z subtelnym, słodkawym smakiem, które znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 filety z pstrąga Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 cytryna (sok) Dodano do
  • Kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Oprószyć filety z pstrąga solą, pieprzem i mąką z obu stron.

2. Krok

Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek, a następnie ułożyć na niej filety skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 4-5 minut.

3. Krok

Odwrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż będą dobrze przyrządzone i złote.

4. Krok

Przyprawić sokiem z cytryny, a następnie posypać posiekaną pietruszką.

5. Krok

Pstrągi podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, warzywami lub świeżym pieczywem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy