Pyszny biszkopt z galaretką
Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który zrobi wrażenie na każdym gościu. Klasyczny biszkopt połączony z kolorową galaretką - idealne połączenie smakowe i wizualne.
Składniki
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
- 500 ml wrzącej wody
- owoce do dekoracji (np. truskawki)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozdzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do miski z żółtkami dodajemy cukier i miksujemy na puch.
Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy na gładką masę.
Do masy dodajemy delikatnie ubitą pianę inie łyżką.
Przekładamy masę do tortownicy o śnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy biszkopt w temp. 180°C przez około 25-30 minut, a będzie rumiany i suchy w środku.
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zamiast zimnej wody, dodajemy do galaretki 500 wody i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
Galaretkę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie delikatnie polewamy nią biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka całkowicie zastygnie.
Po schłodzeniu dekorujemy owocami i podajemy.