REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=EamajLYYkPw&ab_channel=JustCook

Pyszne ciasto Skubaniec

Skubaniec to ciasto drożdżowe, którego nie można pominąć podczas wielkanocnego śniadania. Jest to rodzaj makowca w wersji bez ciasta. Oryginalnie jest to potrawa wielkopolska, ale obecnie przygotowuje się ją wszędzie tam, gdzie kultywuje się tradycje wielkanocne.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 112 kg maku Dodano do
  • 750 g miodu Dodano do
  • 250 g orzechów włoskich Dodano do
  • 150 g dżemu różanego Dodano do
  • 150 g suszonych śliwek. Dodano do
  • 150 g migdałów Dodano do
  • 12 kg cukru Dodano do
  • 12 l wódki Dodano do
  • 1 l mléka Dodano do
  • 4 jaja Dodano do
  • 200 g tłuszczu Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W garnku zagotuj mleko. Dodaj mak i gotuj aż do wchłonięcia płynu.

2. Krok

Dodaj wódkę i gotuj dalej aż do wyparowania alkoholu.

3. Krok

Następnie dodaj miód, dżem oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Krok

W międzyczasie suszone śliwki sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę.

5. Krok

Dodaj do maku razem z orzechami oraz migdałami.

6. Krok

Na końcu dodaj tłuszcz i wymieszaj, następnie ostudź.

7. Krok

Z jajek ubij pianę i dodaj do masy makowej mieszając delikatnie.

8. Krok

Ciasto przełóż do keksówki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy