Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=EamajLYYkPw&ab_channel=JustCook
Pyszne ciasto Skubaniec
Skubaniec to ciasto drożdżowe, którego nie można pominąć podczas wielkanocnego śniadania. Jest to rodzaj makowca w wersji bez ciasta. Oryginalnie jest to potrawa wielkopolska, ale obecnie przygotowuje się ją wszędzie tam, gdzie kultywuje się tradycje wielkanocne.
Składniki
- 11⁄2 kg maku
- 750 g miodu
- 250 g orzechów włoskich
- 150 g dżemu różanego
- 150 g suszonych śliwek.
- 150 g migdałów
- 1⁄2 kg cukru
- 1⁄2 l wódki
- 1 l mléka
- 4 jaja
- 200 g tłuszczu
Najnowsze ulotki
Procedura
W garnku zagotuj mleko. Dodaj mak i gotuj aż do wchłonięcia płynu.
Dodaj wódkę i gotuj dalej aż do wyparowania alkoholu.
Następnie dodaj miód, dżem oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W międzyczasie suszone śliwki sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Dodaj do maku razem z orzechami oraz migdałami.
Na końcu dodaj tłuszcz i wymieszaj, następnie ostudź.
Z jajek ubij pianę i dodaj do masy makowej mieszając delikatnie.
Ciasto przełóż do keksówki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.