Źródło: Pixabay
Pyszne ciastka Amerykany
Amerykany to właściwie duże, miękkie, ciastka o delikatnym smaku waniliowo-orzechowym. Dlaczego nazywamy je amerykanami? Ponieważ to przepis na ciastka, które przypominają te popularne w Stanach Zjednoczonych. Są prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać, a smakują wyśmienicie! Świetnie sprawdzą się podczas popołudniowego deszczu czy przy kubku ciepłego kakao.
Składniki
Składniki na ciastka:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masla
- 1 szkło cukru pudru
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Dekoracja:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml śmietanki deserowej
- Posypka (np. kolorowe draże)
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, mielone orzechy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość siekamy nożem, a następnie ugniatamy ciasto.
Do powstałego ciasta dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na pół, z każdej części formujemy wałek o średnicy około 5 cm, zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie kroimy wałeczki na plastrze grubości pół cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika czekamy, aż ostygną. W tym czasie przygotowujemy polewę z czekolady, która następnie nakładamy na każde ciastko. Posypujemy dowolną posypką.
Ciastka gotowe!