Pyszna nadziewana cukinia
Nadziewana cukinia to smaczne i sycące danie, które można podać jako główne danie lub jako dodatek do obiadu. Cukinia jest napełniona aromatycznym farszem z mięsa mielonego. To proste danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw.
Składniki
- 4 Średni cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 Łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Odstaw jedną cukinię na bok. Pozostałe przekrój na pół w i wyjmij miąższ łyżeczką, pozostawiając około 1 cm grubości skórki.
W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i paprykę, podsmażaj przez 5 minut, aż będą miękkie.
Dodaj czosnek, mięso mielone, oregano, kumin, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni.
Dodaj wydrążony miąższ cukinii do mieszanki mięsnej i gotuj - minuty.
Na tacce do pieczenia połóż wydrążone cukinie. Wypełnij je przygotowanym farszem.
Pokrojoną cukinię, którą odłożyłeś wcześniej, posiekaj na mniejsze kawałki i połóż na farszu.
Posyp nadane cukinie startym serem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż cukinie będą miękkie i ser się roztopi.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.