REKLAMA

Pyszna nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia to smaczne i sycące danie, które można podać jako główne danie lub jako dodatek do obiadu. Cukinia jest napełniona aromatycznym farszem z mięsa mielonego. To proste danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Średni cukinie Dodano do
  • 250 g mięsa mielonego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

2. Krok

Odstaw jedną cukinię na bok. Pozostałe przekrój na pół w i wyjmij miąższ łyżeczką, pozostawiając około 1 cm grubości skórki.

3. Krok

W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i paprykę, podsmażaj przez 5 minut, aż będą miękkie.

4. Krok

Dodaj czosnek, mięso mielone, oregano, kumin, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni.

5. Krok

Dodaj wydrążony miąższ cukinii do mieszanki mięsnej i gotuj - minuty.

6. Krok

Na tacce do pieczenia połóż wydrążone cukinie. Wypełnij je przygotowanym farszem.

7. Krok

Pokrojoną cukinię, którą odłożyłeś wcześniej, posiekaj na mniejsze kawałki i połóż na farszu.

8. Krok

Posyp nadane cukinie startym serem.

9. Krok

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż cukinie będą miękkie i ser się roztopi.

10. Krok

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy