REKLAMA

Źródło: Angelika Heine from Canva

Puszysty Jabłecznik z Kruszonką

Jabłecznik z kruszonką to tradycyjny polski deser, który doskonale pasuje na każdą okazję. Słodkie jabłka, puszyste ciasto i chrupiąca kruszonka - to połączenie smaków, które zadowoli każdego łasucha.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Dla ciasta:

  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do

Dla kruszonki:

  • 50 g zimnego masła Dodano do

Dla nadzienia:

  • 5 ks dużych jabłek Dodano do
  • 1 Łyżka cynamonu Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy formę masłem i posypujemy mąką.

2. Krok

Myjemy jabłka, obieramy je i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 minut.

3. Krok

Do dużej miski siekamy masło z mąką i cukrem tak, aby powstały małe grudki - to będzie nasza kruszonka.

4. Krok

W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy jajka, mleko i ekstrakt wanilii.

5. Krok

Wykładamy ciasto do formy, na wierzch układamy jabłka i posypujemy kruszonką.

6. Krok

Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka.

7. Krok

Jabłecznik studzimy w formie, potem wykładamy na talerz. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy