Źródło: Youtube
Puszysty i miękki chlebek naan
Chleb naan to tradycyjne indyjskie płaskie pieczywo, które jest wypiekane w specjalnym piecu zwany tandoor. Można go również przygotować w domowych warunkach, używając piekarnika lub patelni.
Składniki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- przeciśnięte przez praskę opcjonalnie
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Mąkę pszeną wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej i czosnek.
3. Dodać mokre składniki do suchych składników i zagnieść ciasto.
4. Wymodelować kulę ciasta, posmarować ją olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Przygotować blachę do pieczenia.
6. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na kształt owalu o grubości około 1/2 cm.
7. Na gorącej suchej patelni lub na blasze piekarnika piec placki naan po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i napęczniałe.
8. Podawać na ciepło, najlepiej z dipem lub kaczką.