Źródło: Youtube
Puszysty biszkopt z 6 jaj
Poznaj prosty przepis na pyszny i puszysty biszkopt z 6 jaj!
Składniki
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj formę o średnicy około 23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera elektrycznego lub miksera stacjonarnego.
3. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie dodaj żółtka do masy białkowej i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie zburzyć struktury piany.
5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Ponownie delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, starając się nie mieszać zbyt długo.
6. Jeśli chcesz dodać smak waniliowy, teraz możesz dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać.
7. Przełóż przygotowaną masę do wcześniej przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię równomiernie.
8. Włóż biszkopt do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy biszkopt nabierze złocistego koloru i wykaże oznaki sprężystości.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce. Gdy biszkopt będzie już całkowicie zimny, możesz go wyjąć z formy.
Pamiętaj, że czasy pieczenia mogą się różnić w zależności od indywidualnej charakterystyki piekarnika, dlatego zawsze warto sprawdzać gotowość biszkoptu za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki. Gdy wbity do biszkoptu patyczek wychodzi suchy, oznacza to, że jest gotowy. Smacznego!