Źródło: Freepik
Puszyste, wilgotne i świeże ciasto z mango
Egzotyczny smak mango w połączeniu z puszystym i wilgotnym spodem ciasta zabierze Twoje kubki smakowe w tropikalną podróż.
Składniki
Ciasto:
- 2 filiżanki mąka samozbrylająca
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Szczypta soli
- 1⁄2 filiżanka Niesolone masło, zmiękczone
- 4 jajka
- 2 Dojrzałe mango, puree
- 1⁄2 filiżanka mleko
Krem maślany z mango:
- 1 filiżanka Niesolone masło, zmiękczone
- 4 filiżanki cukier puder
- 0.3 filiżanka puree z mango
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 175°C (350°F). Natłuść i oprósz mąką dwie 8-calowe okrągłe tortownice.
W dużej misce wymieszaj mąkę samorosnącą, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dokładność tych pomiarów ma kluczowe znaczenie dla idealnego wyrośnięcia i wilgotności ciasta, więc nie spiesz się z tym procesem.
Dodaj zmiękczone masło, jajka, purée z mango i mleko do suchych składników. Ubijaj mieszaninę na średnich obrotach przez 3-5 minut, aż dobrze się połączy. Z mojego doświadczenia wynika, że świeżość mango jest naprawdę wyczuwalna w smaku ciasta, dlatego zaleca się użycie dojrzałego mango.
Podzielić ciasto równomiernie pomiędzy dwie przygotowane tortownice. Delikatnie postukaj foremkami o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Piec przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Podczas gdy ciastka stygną, możesz zacząć przygotowywać krem z mango. Ubijaj zmiękczone masło na średnich obrotach przez 2-3 minuty. Masło musi być dobrze zmiękczone, aby uzyskać gładszą konsystencję kremu.
Stopniowo dodawać cukier puder, a następnie purée z mango i sól. Ubijaj masę, aż stanie się lekka i puszysta.
Po całkowitym ostygnięciu ciasta, polukruj warstwy kremem z mango. Chłód ciasta pomaga lukrowi lepiej przylegać, poprawiając ogólną prezentację ciasta.
Pokrój ciasto, podawaj i delektuj się. Zakochasz się w egzotycznym smaku tego ciasta z mango.