REKLAMA

Źródło: Freepik

Puszyste, wilgotne i świeże ciasto z mango

Egzotyczny smak mango w połączeniu z puszystym i wilgotnym spodem ciasta zabierze Twoje kubki smakowe w tropikalną podróż.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 2 filiżanki mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
  • 12 filiżanka Niesolone masło, zmiękczone Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 Dojrzałe mango, puree Dodano do
  • 12 filiżanka mleko Dodano do

Krem maślany z mango:

  • 1 filiżanka Niesolone masło, zmiękczone Dodano do
  • 4 filiżanki cukier puder Dodano do
  • 0.3 filiżanka puree z mango Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 175°C (350°F). Natłuść i oprósz mąką dwie 8-calowe okrągłe tortownice.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę samorosnącą, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dokładność tych pomiarów ma kluczowe znaczenie dla idealnego wyrośnięcia i wilgotności ciasta, więc nie spiesz się z tym procesem.

3. Krok

Dodaj zmiękczone masło, jajka, purée z mango i mleko do suchych składników. Ubijaj mieszaninę na średnich obrotach przez 3-5 minut, aż dobrze się połączy. Z mojego doświadczenia wynika, że świeżość mango jest naprawdę wyczuwalna w smaku ciasta, dlatego zaleca się użycie dojrzałego mango.

4. Krok

Podzielić ciasto równomiernie pomiędzy dwie przygotowane tortownice. Delikatnie postukaj foremkami o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

5. Krok

Piec przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.

6. Krok

Podczas gdy ciastka stygną, możesz zacząć przygotowywać krem z mango. Ubijaj zmiękczone masło na średnich obrotach przez 2-3 minuty. Masło musi być dobrze zmiękczone, aby uzyskać gładszą konsystencję kremu.

7. Krok

Stopniowo dodawać cukier puder, a następnie purée z mango i sól. Ubijaj masę, aż stanie się lekka i puszysta.

8. Krok

Po całkowitym ostygnięciu ciasta, polukruj warstwy kremem z mango. Chłód ciasta pomaga lukrowi lepiej przylegać, poprawiając ogólną prezentację ciasta.

9. Krok

Pokrój ciasto, podawaj i delektuj się. Zakochasz się w egzotycznym smaku tego ciasta z mango.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy