Źródło: Youtube
Puszyste ptysie
Oto przepis na delikatne i puszyste ptysie, które możesz wypełnić kremem, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi nadzieniami.
Składniki
- 100 g másla
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkło mąki pszennej
- 4 jajka
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W rondelku zagotuj wodę, mleko, masło, sól i cukier. Gdy masło się rozpuści, zmniejsz ogień.
2. Dodaj do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą i utworzy się jednolite ciasto. Gotuj je na małym ogniu przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając.
3. Przełóż ciasto do miski i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
4. Dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając ciasto po każdym dodaniu, aż składniki się połączą i utworzy się elastyczne ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję, ale nie być zbyt rzadkie ani zbyt twarde.
5. Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuść ją masłem. Możesz również użyć rękawa cukierniczego do formowania ptysi.
6. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub wykorzystaj łyżeczkę do formowania małych porcji ciasta na blaszce. Upewnij się, że zostawiasz wystarczająco dużo miejsca między porcjami ciasta, ponieważ ptysie będą się rozszerzać podczas pieczenia.
7. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec przez 20-25 minut, aż ptysie nabiorą złocistego koloru i podrosną.
8. Po upieczeniu wyjmij ptysie z piekarnika i ostudź je na kratce.
9. Kiedy ptysie są już całkowicie wystudzone, możesz je przekroić na pół i wypełnić ulubionym kremem lub bitą śmietaną. Możesz również polać je czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ten przepis na ptysie zazwyczaj wystarcza na około 20-24 sztuki, w zależności od wielkości formowanych porcji ciasta.