REKLAMA

Źródło: razmarinka from Getty Images

Puree z kalafiora

Przepis na puree z kalafiora, które nadaje się jako dodatek do dania głównego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek duży kalafior Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 50 ml Krem do gotowania Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Masło Dodano do
  • Sól i czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Oczyścić kalafior i podzielić na różyczki. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, doprawić solą i dodać kalafior. Gotować przez około 15 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki. Zawsze sprawdzam widelcem - jeśli kalafior jest miękki, wyjmuję go z wody.

2. Krok

Obierz i zmiażdż czosnek. Wymieszać śmietanę z masłem i czosnkiem w małym rondelku, pozostawić na chwilę na wolnym ogniu, a następnie odstawić.

3. Krok

Odcedź miękki kalafior i umieść w blenderze razem z sosem śmietanowym. Miksuj, aż uzyskasz gładkie puree. Lubię, gdy moje puree ma miękką i gładką konsystencję, więc blenduję dość długo.

4. Krok

Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy