REKLAMA
Pulpety w sosie koperkowym
Idealna propozycja na obiad. Zjedzą nawet niejadki.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Surowce
- 1 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajko, kaszę lub bułkę tarte, koperek, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Formuj pulpety o średnicy około 2,5 cm.
2. Krok
W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj pulpety i smaż przez około 5-7 minut, aż będą zarumienione z obu stron.
3. Krok
W tym czasie przygotuj sos: w rondelku na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj mąkę i mieszając, smaż przez około 1 minutę.
4. Krok
Wlej bulion i mleko, mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Krok
Dodaj koperek, sól i pieprz do smaku.
6. Krok
Dodaj pulpety do sosu i gotuj przez około 10 minut, aż pulpety będą miękkie.