REKLAMA

Źródło: Freepik

Pudding świąteczny z mikrofalówki

Pomimo przygotowania w kuchence mikrofalowej, smak i konsystencja tego przepisu pozostają bogate i pobłażliwe, tak jak powinien to robić tradycyjny świąteczny pudding.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 100 g Zmiękczone niesolone masło plus dodatkowe do smarowania Dodano do
  • 100 g Ciemnobrązowy cukier Dodano do
  • 2 duże jajka Dodano do
  • 100 g Mąka samorosnąca Dodano do
  • 112 łyżka Mieszanka przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir) Dodano do
  • 250 g Mieszanka suszonych owoców Dodano do
  • 50 ml brandy Dodano do
  • Skórka z jednej pomarańczy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Melasa Dodano do
  • Jadalny ostrokrzew do dekoracji (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

28 min.
1. Krok

Zacznij od dużej miski nadającej się do mikrofalówki, a następnie ubij masło i ciemnobrązowy cukier na puszystą masę. Może się to wydawać zbyt dużym wysiłkiem, ale im bardziej ubijesz masło i cukier, tym bardziej puszysty będzie twój pudding.

2. Krok

Stopniowo dodawaj jajka do masy, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Uważaj, aby nie spieszyć się z tym krokiem, ponieważ zbyt szybkie dodanie jajek może spowodować zsiadanie się masy.

3. Krok

Do miski przesiej mąkę samorosnącą i mieszankę przypraw. Delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Ponownie unikaj nadmiernego mieszania, ponieważ może to spowodować, że budyń będzie twardy.

4. Krok

Następnie wymieszaj suszone owoce, brandy, skórkę pomarańczową i melasę. Dodając brandy i melasę jako ostatnie, zapewniasz, że te smaki nie zostaną utracone podczas mieszania.

5. Krok

Natłuść 1,5-litrową miskę do puddingu nadającą się do mikrofalówki i wlej mieszaninę. Z doświadczeniem nauczyłam się zostawiać około centymetra od góry, ponieważ ten budyń może bardzo urosnąć.

6. Krok

Przykryj miskę talerzem nadającym się do mikrofalówki i gotuj w mikrofalówce przy 600 W przez 8 minut. Pamiętaj, aby monitorować pudding, ponieważ mikrofale różnią się i nie chcesz go rozgotować.

7. Krok

Odstaw pudding na 5 minut przed wyłożeniem na talerz do serwowania. Czas odpoczynku pozwoli puddingowi nieco stwardnieć i ułatwi wyjmowanie go z miski.

8. Krok

Na koniec udekoruj pudding jadalnym ostrokrzewem tuż przed podaniem. Jest to czysto opcjonalne, ale dodaje klasycznego świątecznego akcentu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy