Ptasie gniazda
Z tym ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje. Ciasto jest elastyczne jak plastelina.
Składniki
Narzędzia
- 500 g mąki pszennej
- Szczypta Rolnictwo
- 10 g Suche drożdże
- 80 g Cukier
- 75 g tłuszczu
- 200 ml letnie mleko
2 jajka Farsz
- 130 g Cukier
- 20 g Molety cejlońskiej cynamonu
- 100 g Tłuszcz
- 100 g Orzechy włoskie
Krem po upieczeniu
- 250 g mascarpone
- 30 g Cukru pudru lub według smaku
- 150 wanilia Gr grecki jogurt tłuszczu
Najnowsze ulotki
Procedura
Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową.
Podgrzewamy mleko. Jajka rozbijamy i wkładamy do miski. Dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy trzepaczką. Dodajemy miękkie masło i ubijamy je razem z mieszaniną jaj i cukru. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Do płynnej mieszanki stopniowo dodajemy mąkę z drożdżami. Używając robota kuchennego, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być nieklejące. Przykryjemy je folią lub ściereczką i umieścimy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aby wyrosło.
Nadzienie:
Zmiękłe (lub roztopione) masło wymieszaj z cynamonem i cukrem. Orzechy włoskie posiekaj drobno.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy (my tylko rozciągnęliśmy je rękoma) na około (0,5 cm). Smarujemy nadzieniem i posypujemy orzechami włoskimi. Kroimy na około 5 cm szerokie kawałki (12 sztuk) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° na około 22-30 minut.
Mieszamy mascarpone z jogurtem, wanilią i cukrem.
Po upieczeniu smarujemy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami, pistacjami.