REKLAMA

Źródło: angorius from Getty Images

Pstrąg w stylu młynarza

Pstrąg po młyńsku to jedno z moich ulubionych dań rybnych. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, w którym wyróżnia się doskonały smak świeżej ryby w połączeniu z lekko chrupiącą otoczką. Przygotowywałem ten przepis kilka razy i zawsze był wielkim sukcesem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt Cały pstrąg Dodano do
  • 100 g Mąka Dodano do
  • 100 ml Mleko Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 100 ml Olej roślinny Dodano do
  • Sok z cytryny do aromatyzowania Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Oczyść, wypatrosz i dokładnie posól pstrąga wewnątrz i na zewnątrz. Nie ma znaczenia, czy ryba jest dobrze posolona, wystarczająca ilość soli podkreśli jej smak. Jeśli pstrąg jest duży, można naciąć go wzdłuż grzbietu, aby lepiej się przyrumienił.

2. Krok

Wymieszaj mąkę z mlekiem i jajkami do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki.

3. Krok

Obtocz przygotowane pstrągi w cieście i natychmiast usmaż je na rozgrzanym oleju. Ważne jest, aby smażyć rybę na średnim ogniu, aby ciasto się nie przypaliło.

4. Krok

Smażyć pstrągi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można skropić je sokiem z cytryny, który doda potrawie świeżości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy