Źródło: angorius from Getty Images
Pstrąg w stylu młynarza
Pstrąg po młyńsku to jedno z moich ulubionych dań rybnych. Jest to bardzo prosty i szybki przepis, w którym wyróżnia się doskonały smak świeżej ryby w połączeniu z lekko chrupiącą otoczką. Przygotowywałem ten przepis kilka razy i zawsze był wielkim sukcesem.
Składniki
- 4 szt Cały pstrąg
- 100 g Mąka
- 100 ml Mleko
- 2 szt jajko
- 100 ml Olej roślinny
- Sok z cytryny do aromatyzowania
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść, wypatrosz i dokładnie posól pstrąga wewnątrz i na zewnątrz. Nie ma znaczenia, czy ryba jest dobrze posolona, wystarczająca ilość soli podkreśli jej smak. Jeśli pstrąg jest duży, można naciąć go wzdłuż grzbietu, aby lepiej się przyrumienił.
Wymieszaj mąkę z mlekiem i jajkami do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki.
Obtocz przygotowane pstrągi w cieście i natychmiast usmaż je na rozgrzanym oleju. Ważne jest, aby smażyć rybę na średnim ogniu, aby ciasto się nie przypaliło.
Smażyć pstrągi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można skropić je sokiem z cytryny, który doda potrawie świeżości.