Źródło: FomaA for Adobe Stock
Przystawka z marokańskiego kurczaka pastilla
Pastilla to marokańska przystawka, którą delektujemy się podczas świąt państwowych, wesel i specjalnych okazji. Pastilla z kurczaka to mieszanka słodkich i pikantnych smaków z chrupiącą warstwą ciasta filo na wierzchu, która chrupie podczas jedzenia! Pastilla z kurczaka jest nieco bardziej czasochłonna w przygotowaniu, ale jest smakowitym sukcesem!
Składniki
Dla kurczaka:
- 500 g Udka lub pierś z kurczaka
- 1 w porządku cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekany ząbek czosnku
- Sok z jednej cytryny
- 2 Łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 Łyżeczka Kurkuma
- łyżeczka imbiru
- 1 Szczypta sól
- pieprz czarny mielony
Nadzienie:
- 4 jajka
- 150 g Mielone migdały
- 100 g cukier puder
- 1 Łyżeczka Cynamon
- 1 Łyżeczka Kardamon
Ciasto:
- 8 Liście Ciasto filo
- 50 g masło
- 50 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować pastillę z kurczaka, najpierw umieść kurczaka na patelni z oliwą z oliwek wraz z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.
Podczas gdy kurczak się gotuje, upraż migdały na patelni na średnim ogniu na złoty kolor. Nadaje to farszowi dodatkowy smak.
Gdy kurczak będzie ugotowany, wyjąć go z patelni i pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozdrobnić lub rozerwać i odstawić na bok. Zachowaj płyn na patelni.
Ubijaj jajka w pozostałym płynie, aż się ugotują. Pokruszyć i dodać do mieszanki z kurczakiem.
Teraz dodaj prażone migdały, cukier puder i przyprawy do masy i dobrze wymieszaj.
Posmaruj jeden arkusz ciasta filo masłem, a następnie rozłóż na nim warstwę mieszanki kurczaka z migdałami i jajkami. Przykryć drugim natłuszczonym arkuszem ciasta filo i zawinąć boki, tworząc paczuszkę. Posmarować pozostałym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz pastillę przez 30 minut, aż stanie się złotobrązowa i chrupiąca.
Wyjąć pastillę z kurczakiem z piekarnika i posypać cukrem pudrem przed podaniem.