REKLAMA

Źródło: FomaA for Adobe Stock

Przystawka z marokańskiego kurczaka pastilla

Pastilla to marokańska przystawka, którą delektujemy się podczas świąt państwowych, wesel i specjalnych okazji. Pastilla z kurczaka to mieszanka słodkich i pikantnych smaków z chrupiącą warstwą ciasta filo na wierzchu, która chrupie podczas jedzenia! Pastilla z kurczaka jest nieco bardziej czasochłonna w przygotowaniu, ale jest smakowitym sukcesem!

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Dla kurczaka:

  • 500 g Udka lub pierś z kurczaka Dodano do
  • 1 w porządku cebula pokrojona w kostkę Dodano do
  • 2 posiekany ząbek czosnku Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
  • 2 Łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Łyżeczka Kurkuma Dodano do
  • łyżeczka imbiru Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do

Nadzienie:

  • 4 jajka Dodano do
  • 150 g Mielone migdały Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 Łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 Łyżeczka Kardamon Dodano do

Ciasto:

  • 8 Liście Ciasto filo Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 50 g cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować pastillę z kurczaka, najpierw umieść kurczaka na patelni z oliwą z oliwek wraz z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.

2. Krok

Podczas gdy kurczak się gotuje, upraż migdały na patelni na średnim ogniu na złoty kolor. Nadaje to farszowi dodatkowy smak.

3. Krok

Gdy kurczak będzie ugotowany, wyjąć go z patelni i pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozdrobnić lub rozerwać i odstawić na bok. Zachowaj płyn na patelni.

4. Krok

Ubijaj jajka w pozostałym płynie, aż się ugotują. Pokruszyć i dodać do mieszanki z kurczakiem.

5. Krok

Teraz dodaj prażone migdały, cukier puder i przyprawy do masy i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Posmaruj jeden arkusz ciasta filo masłem, a następnie rozłóż na nim warstwę mieszanki kurczaka z migdałami i jajkami. Przykryć drugim natłuszczonym arkuszem ciasta filo i zawinąć boki, tworząc paczuszkę. Posmarować pozostałym masłem.

7. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz pastillę przez 30 minut, aż stanie się złotobrązowa i chrupiąca.

8. Krok

Wyjąć pastillę z kurczakiem z piekarnika i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy