Źródło: Pixabay : RitaE
Przygotowanie czerwonej kapusty
Tradycyjne niemieckie danie, które jest zarówno pyszne, jak i zdrowe. Domowej roboty czerwona kapusta to świetny dodatek do pieczeni i kiełbasy, lub może stanowić samodzielne danie główne.
Składniki
- 1 Kawałek kapusta czerwona
- 2 Kawałek jabłko
- 2 Łyżka cukier
- 200 ml czerwone wino
- 2 Łyżka ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 Szczypta goździki
Najnowsze ulotki
Procedura
Do kapusty czerwonej pokrój kapustę czerwoną i jabłka w cienkie paski.
W dużym garnku rozpuścić cukier, aż się skarmelizuje.
Dodaj jabłka i smaż, aż będą miękkie.
Dodaj czerwoną kapustę i dobrze wymieszaj, aby była całkowicie połączona z karmelizowanym cukrem i jabłkami.
Dodaj czerwone wino, ocet jabłkowy, sól, pieprz i goździki, a następnie dobrze wymieszaj.
Przykryć garnek pokrywką i gotować wszystko co najmniej przez godzinę.
Upewnij się, że od czasu do czasu mieszasz, aby zapobiec przypaleniu czerwonej kapusty.
Jeśli czerwona kapusta jest delikatna, jest gotowa do podania! Smacznego!