REKLAMA

Źródło: Einladung_zum_Essen via Pixabay

Przygotować chutney gruszkowy

Gruszkowy chutney to prawdziwa atrakcja w mojej jesiennej kuchni. Pod koniec sezonu gruszkowego spróbowałam chutneya i byłam absolutnie oczarowana jego słodko-kwaśnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z serem i chlebem. Od tamtej pory robię go co roku i nie mogę się bez niego obejść!

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg Dojrzałe gruszki Dodano do
  • 2 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 100 ml Ocet z białego wina Dodano do
  • 1 Łyżeczka sól Dodano do
  • 2 Łyżeczka curry w proszku Dodano do
  • 1 Łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 12 Łyżeczka Goździki Dodano do
  • 100 g rodzynki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na chutney gruszkowy, najpierw obierz gruszki, cebulę i ząbki czosnku, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Zalecam, aby nie kroić gruszek zbyt drobno, ponieważ rozpadną się podczas gotowania.

2. Krok

Następnie w dużym rondlu karmelizować cukier na średnim ogniu. Gdy tylko nabierze złotobrązowego koloru, można zdeglasować go octem z białego wina.

3. Krok

Następnie dodaj gruszki, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać i chwilę poddusić.

4. Krok

W międzyczasie wymieszaj sól, curry, cynamon i goździki w małej misce. Następnie dodaj mieszankę przypraw do gruszek i dobrze wymieszaj.

5. Krok

Na koniec dodaj rodzynki sułtańskie i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 - 45 minut. Regularnie mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Chutney powinien mieć gęstą konsystencję.

6. Krok

Następnie jeszcze gorący chutney gruszkowy wlać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy