Źródło: Einladung_zum_Essen via Pixabay
Przygotować chutney gruszkowy
Gruszkowy chutney to prawdziwa atrakcja w mojej jesiennej kuchni. Pod koniec sezonu gruszkowego spróbowałam chutneya i byłam absolutnie oczarowana jego słodko-kwaśnym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z serem i chlebem. Od tamtej pory robię go co roku i nie mogę się bez niego obejść!
Składniki
- 1 kg Dojrzałe gruszki
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 100 g cukier
- 100 ml Ocet z białego wina
- 1 Łyżeczka sól
- 2 Łyżeczka curry w proszku
- 1 Łyżeczka Cynamon
- 1⁄2 Łyżeczka Goździki
- 100 g rodzynki
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na chutney gruszkowy, najpierw obierz gruszki, cebulę i ząbki czosnku, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Zalecam, aby nie kroić gruszek zbyt drobno, ponieważ rozpadną się podczas gotowania.
Następnie w dużym rondlu karmelizować cukier na średnim ogniu. Gdy tylko nabierze złotobrązowego koloru, można zdeglasować go octem z białego wina.
Następnie dodaj gruszki, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać i chwilę poddusić.
W międzyczasie wymieszaj sól, curry, cynamon i goździki w małej misce. Następnie dodaj mieszankę przypraw do gruszek i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj rodzynki sułtańskie i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 - 45 minut. Regularnie mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Chutney powinien mieć gęstą konsystencję.
Następnie jeszcze gorący chutney gruszkowy wlać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.