Źródło: Pixabay: TetyanaUs
Przepis na zupę paprykową
W tę mroźną zimę nie ma nic lepszego niż gorąca, sycąca zupa w ciepłym domowym zaciszu. Zupa paprykowa jest właśnie taka, a każdy kęs przynosi ciepło i smak, którego pragniesz. Podczas przygotowywania zupy paprykowej zawsze zwracam szczególną uwagę na wybór mięsa i świeżość warzyw, ponieważ są to elementy, które nadają zupie prawdziwy, charakterystyczny smak
Składniki
- 500 g wołowina
- 1 Głowa czerwona cebula
- 2 gerezd czosnek
- 2 db marchew
- 1 db burak
- 1 db Ziemniak
- 1 db pomidor
- 1 db Papryki
- 1 db Rzepa
- 1 pęczek Pietruszka
- 2 łyżka stołowa olej
- Sól, pieprz, papryka czerwona mielona, liść laurowy do smaku
- 200 ml Kwaśna śmietana do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj wołowinę i umieść ją w rondlu z wystarczającą ilością wody, aby ją przykryć. Ważne jest, aby nie używać zbyt dużej ilości wody, ponieważ spowoduje to, że zupa będzie zbyt rzadka.
Podczas gdy mięso się gotuje, oczyść i posiekaj warzywa. Małe kostki znacznie lepiej oddadzą smak mięsa niż większe kawałki.
Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodaj cebulę, czosnek, marchew, buraki, ziemniaki, pomidory, paprykę, rzepę i przyprawy.
Kontynuuj gotowanie zupy, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać natkę pietruszki i odstawić na 5-10 minut przed podaniem, aby wszystkie smaki się połączyły.
Zupę podawać z kwaśną śmietaną. Można ją podawać ze świeżym pieczywem, kwaśna śmietana wzmacnia smak zupy, a pieczywo ładnie ją uzupełnia.