Źródło: Pixabay: RitaE
Przepis na zupę dyniową z sokiem pomarańczowym
Ten jesienny przepis na zupę dyniową z sokiem pomarańczowym jest jednym z moich ulubionych. Każdej jesieni poświęcam więcej czasu na przygotowanie tej zupy dyniowej. Słodki smak dyni w połączeniu z pikantną świeżością soku pomarańczowego to prawdziwa uczta.
Składniki
- 800 g dynia Hokkaido
- 2 średni rozmiar padlinożerca
- 1 cebula
- 1 Ząbek czosnku
- 4 Tablespoon oliwa z oliwek
- 500 ml bulion warzywny
- 200 ml sok pomarańczowy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Imbir w proszku
- 200 ml Krem
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie umyj dynię Hokkaido, wyjmij rdzeń i pokrój dynię w drobną kostkę.
Obierz i pokrój w kostkę marchew, cebulę i czosnek.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i kontynuuj smażenie. Teraz dodaj pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę i smaż mieszankę na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Często mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
Wlać bulion warzywny i sok pomarańczowy i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Moja rada: Garnek powinien być w połowie przykryty, aby nieco zredukować ilość płynu.
Następnie dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą i imbirem w proszku. Dusić zupę przez 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie zdjąć zupę z ognia i zmiksować na drobno za pomocą blendera ręcznego.
Dodaj śmietanę i natychmiast podawaj zupę dyniową z sokiem pomarańczowym.