Źródło: Pixabay : TheUjulala
Przepis na świąteczne ciasteczka Linzer eyes
Uwielbiam ten tradycyjny austriacki przepis na ciasteczka, Linzer Augen, na każde Boże Narodzenie. Są nie tylko cudownie kruche i pyszne, ale także bardzo ładne z jaskrawoczerwonym dżemem malinowym w środku. Już po kilku próbach doszłam do wprawy i naprawdę mogę polecić te fantastyczne ciasteczka każdemu.
Składniki
- 250 g Mąka
- 200 g masło
- 100 g cukier
- 1 jajko
- Skórka z nieprzetworzonej cytryny
- 200 g Dżem malinowy
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec oczka Linzer, najpierw przesiej mąkę na powierzchnię roboczą. Lubię używać grubego sita, aby mąka była ładna i puszysta.
Zrób zagłębienie na środku mąki i dodaj jajko, cukier, skórkę z cytryny i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zaleca się użycie naprawdę zimnego masła, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie.
Szybko wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, wystarczy dodać trochę więcej mąki. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, aż osiągnie grubość około 3 mm. Wytnij ciastka za pomocą wykrawaczki do ciastek i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wytnij mały otwór w środku połowy herbatników - będą one później pokrywkami oczu Linzer.
Piecz ciastka przez około 8-10 minut, aż będą złotobrązowe. Zalecam sprawdzanie piekarnika od czasu do czasu, ponieważ ciastka mogą się szybko przypalić.
Wyjmij upieczone ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj spód dżemem malinowym i umieść pokrywki na wierzchu. Na koniec posyp oczy Linzer cukrem pudrem - i pyszne świąteczne ciasteczka są gotowe!