Źródło: Canva
Przepis na staropolskie kaczki
Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.
Składniki
- 2 młode kaczki
- 2 głowy cebuli
- 100 g masla
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- 4 listy laurowe
- 8 ziarna ziela angielskiego
- 4 gałązki tymianku
Najnowsze ulotki
Procedura
Przekładamy kaczki do dużego garnka, dolewamy tyle wody, aby były całkowicie przykryte.
Kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. W środku każdej kaczki umieszczamy po jednej obranej główce cebuli.
Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
W brytfance rozgrzewamy masło, następnie obsmażamy na nim kaczki na złoty kolor.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu przewracamy kaczki.
Przekładamy kaczki do dużego garnka, dolewamy tyle wody, aby były całkowicie przykryte.
Po ugotowaniu, kaczki wyjmujemy z garnka, kroimy na porcje i podajemy na ciepło.
Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. kluskami śląskimi, modrą kapustą, pieczonymi jabłkami czy czerwoną kapustą.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Podczas gotowania od czasu do czasu przewracamy kaczki.
Po ugotowaniu, kaczki wyjmujemy z garnka, kroimy na porcje i podajemy na ciepło.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. kluskami śląskimi, modrą kapustą, pieczonymi jabłkami czy czerwoną kapustą.