REKLAMA
Przepis na sos z maślaków
Sos z maślaków to smaczne danie idealne do podania za makaronem lub grzankach. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g maślaków
- 2 łyżki masla
- 1 cebula czosnku, posiekane
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki posiekanej nat pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Przygotuj maślaki, usuwając czubki na ich końcach i dokładnie je oczyść. Jeśli są bardzo brudne, możesz je również opłukać pod bieżącą wodą.
2. Krok
Podsmaż posiekaną cebulę na roztopionym maśle w dużym garnku na średnim ogniu, aż zmięknie.
3. Krok
Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około 4 minuty. Dodaj maślaki do garnka i smaż przez 5 minut, aż stracą objętość i puszczą wodę.
4. Krok
Wlej bulion warzywny do garnka i gotuj przez kolejne 15 minut, aż maślaki zmiękną.
5. Krok
Dodaj śmietankę kremówkę i gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając delikatnie.
6. Krok
Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
7. Krok
Wyłącz ogień i posyp sos posiekaną natką pietruszki.