REKLAMA

Przepis na sos z maślaków

Sos z maślaków to smaczne danie idealne do podania za makaronem lub grzankach. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g maślaków Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 1 cebula czosnku, posiekane Dodano do
  • 200 ml bulionu warzywnego Dodano do
  • 200 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej nat pietruszki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj maślaki, usuwając czubki na ich końcach i dokładnie je oczyść. Jeśli są bardzo brudne, możesz je również opłukać pod bieżącą wodą.

2. Krok

Podsmaż posiekaną cebulę na roztopionym maśle w dużym garnku na średnim ogniu, aż zmięknie.

3. Krok

Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około 4 minuty. Dodaj maślaki do garnka i smaż przez 5 minut, aż stracą objętość i puszczą wodę.

4. Krok

Wlej bulion warzywny do garnka i gotuj przez kolejne 15 minut, aż maślaki zmiękną.

5. Krok

Dodaj śmietankę kremówkę i gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając delikatnie.

6. Krok

Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

7. Krok

Wyłącz ogień i posyp sos posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy