Przepis na śliwowicę
Śliwowica to tradycyjny polski napój alkoholowy o moc intensywnym smaku i zapachuwek. Jest idealnym dodatkiem do różnych okazji, jak spotkania rodzin czy imprezy. Przygotowanie śliwowicy jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku składników i trochę czasu.
Składniki
- 1 kg dojrzałych śliwek
- 500 ml spirytusu
- 400 g cukru
- 1 l wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zebrane śliwki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i usuń pestki. Możesz użyć specjalnego urządzenia do usuwania pestek ze śliwek lub zrobić to ręcznie.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj cukier. Mieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści.
Dodaj śliwki do garnka z cukrem i wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż śliwki zmiękną.
Po tym czasie wyłącz ogień i odstaw garnek z zawartością na bok, aby przestygło.
Przestudzone śliwki przełóż do dużego słoika lub butelki, dodaj spirytus i zamknij szczelnie.
Słoik lub butelkę z zawartością odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres około 2-3 miesięcy. Okres ten jest niezbędny do dojrzenia śliwowicy i rozwinięcia jej pełnego smaku.
Po upływie tego czasu śliwowica będzie gotowa do spożycia. Podawaj ją w małych szklaneczkach jako dodatek do różnych potraw lub jako samodzielny napój.