Źródło: Pixabay: NickyPe
Przepis na pierniki
Ten przepis na piernik pochodzi prosto od mojej rodziny i przetrwał próbę czasu. Przez lata robiłam go wielokrotnie, wprowadzając kilka poprawek, aby wydobyć najlepszy smak. Idealna równowaga między słodyczą i pikanterią sprawia, że nasz piernik jest ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spróbuj, a zrozumiesz, co mam na myśli.
Składniki
- 350 g Mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Soda oczyszczona
- 2 łyżeczka mielony imbir
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1⁄2 łyżeczka Goździk w proszku
- 1⁄2 łyżeczka Mielona gałka muszkatołowa
- 170 g cukier
- 170 g Syrop z buraków cukrowych
- 1 jajko
- 115 g masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec piernik, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową w dużej misce. Na tym etapie zalecam użycie wysokiej jakości przypraw, ponieważ smakują one bardziej intensywnie i nadają piernikom bogatszy smak.
W osobnej misce ubij razem cukier, syrop z buraków cukrowych, jajko i masło. Warto tutaj naprawdę dokładnie wymieszać, aż masa będzie puszysta i jasna. Dzięki temu piernik będzie miał lepszą konsystencję.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, aż uzyskasz zwarte ciasto. Nie spiesz się i dodawaj tylko tyle mąki, aż ciasto przestanie być lepkie, aby piernik nie stał się zbyt suchy.
Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Proces chłodzenia ułatwia późniejsze rozwałkowanie ciasta i pozwala przyprawom odpowiednio się rozwinąć.
Teraz rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i wytnij kształty pierników. Twoja wyobraźnia jest tutaj kluczowa - możesz użyć tradycyjnych kształtów, takich jak serca i gwiazdy, lub wykazać się kreatywnością, wybierając zwierzęta, figurki świąteczne itp.
Piecz pierniki na środkowej półce przez około 10-12 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe i twarde. Po ostygnięciu pierniki nieco stwardnieją, dlatego nie należy zostawiać ich zbyt długo w piekarniku. Opcjonalnie udekoruj pierniki lukrem.