REKLAMA

Źródło: Pixabay: NickyPe

Przepis na pierniki

Ten przepis na piernik pochodzi prosto od mojej rodziny i przetrwał próbę czasu. Przez lata robiłam go wielokrotnie, wprowadzając kilka poprawek, aby wydobyć najlepszy smak. Idealna równowaga między słodyczą i pikanterią sprawia, że nasz piernik jest ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spróbuj, a zrozumiesz, co mam na myśli.

REKLAMA

Składniki

porcje
24
  • 350 g Mąka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczka Soda oczyszczona Dodano do
  • 2 łyżeczka mielony imbir Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 12 łyżeczka Goździk w proszku Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielona gałka muszkatołowa Dodano do
  • 170 g cukier Dodano do
  • 170 g Syrop z buraków cukrowych Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 115 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Aby upiec piernik, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową w dużej misce. Na tym etapie zalecam użycie wysokiej jakości przypraw, ponieważ smakują one bardziej intensywnie i nadają piernikom bogatszy smak.

2. Krok

W osobnej misce ubij razem cukier, syrop z buraków cukrowych, jajko i masło. Warto tutaj naprawdę dokładnie wymieszać, aż masa będzie puszysta i jasna. Dzięki temu piernik będzie miał lepszą konsystencję.

3. Krok

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, aż uzyskasz zwarte ciasto. Nie spiesz się i dodawaj tylko tyle mąki, aż ciasto przestanie być lepkie, aby piernik nie stał się zbyt suchy.

4. Krok

Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Proces chłodzenia ułatwia późniejsze rozwałkowanie ciasta i pozwala przyprawom odpowiednio się rozwinąć.

5. Krok

Teraz rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i wytnij kształty pierników. Twoja wyobraźnia jest tutaj kluczowa - możesz użyć tradycyjnych kształtów, takich jak serca i gwiazdy, lub wykazać się kreatywnością, wybierając zwierzęta, figurki świąteczne itp.

6. Krok

Piecz pierniki na środkowej półce przez około 10-12 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe i twarde. Po ostygnięciu pierniki nieco stwardnieją, dlatego nie należy zostawiać ich zbyt długo w piekarniku. Opcjonalnie udekoruj pierniki lukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy