Przepis na koncentrat pomidorowy
Domowej roboty koncentrat pomidorowy o głębokim smaku i intensywnym aromacie. Idealny do wielu potraw, a przede wszystkim do zup i sosów. Poznaj prosty przepis na przechowalniczy koncentrat pomidorowy.
Składniki
- 2 kg pomidorów (dobrze dojrzałych)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (opcjonalnie, np. bazylia oregano)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj pomidory, usuń szypułki i pokrój je na większe kawałki.
Posiekaj cebulę i czosnek.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż je, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
Dodaj pokrojone pomidory do garnka. Dodaj również cukier, sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz, dodaj również świeże zioła.
Gotuj pomidory na średnim ogniu, często mieszając, przez około 30-40 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty koncentrat.
W międzyczasie, przygotuj dużą miskę z sitkiem lub gazą, ustawioną na garnku.
Gdy koncentrat pomidorowy jest gotowy, przelej go do sitka lub gazety i delikatnie odsączaj przez 15-20 minut. To pomoże usunąć nadmiar soku i uzyskać jeszcze gęstszy koncentrat.
Po odsączeniu, przelej koncentrat pomidorowy do czystych słoików. Upewnij się, że słoiki są dobrze wyparzone i zamknij je szczelnie.
Możesz przechowywać koncentrat pomidorowy w lodówce przez kilka tygodni lub zamrozić na dłuższy okres przechowywania.